account arrow-down-select arrow-down arrow-left arrow-right arrow-small bluesky book calendar close email eventbriteexternalfacebook instagram linkedin locationphone pinterest plus quote search tiktok time twitter video-icon

Ringed Plover

(Charadrius hiaticula)

The Ringed Plover is a small wader that nests around the coast, flooded gravel pits and reservoirs. It is similar to the Little Ringed Plover, but is a little larger, has an orange bill and legs, and doesn’t have a yellow ring around its eye.
Ringed Plover ©Tom Marshall
Ringed Plover

Take action

Become a member

Memberships build our community and give us a predictable income, which lets us plan and sustain longer projects that can have a greater impact. The more members we have, the more we can do to protect the Sussex countryside and coast.

Make a donation

Membership builds our community and gives us a predictable income, which lets us plan and sustain longer projects that can have a greater impact. The more members we have, the more we can do to protect the Sussex countryside and coast.

Overview

A small, rotund wader, the Ringed Plover nests on bare gravel, shingle and sand at the coast and around flooded gravel pits and reservoirs.

Unlike its relation, the Little Ringed Plover, it is a resident species in the UK, although it is joined by wintering birds from Europe. Like other plovers, it forages for invertebrates and crustaceans in a particular way: standing and watching, running forward, pecking, then standing still again. The Ringed Plover tempts underground prey to the surface by ‘foot-trembling’: tapping its feet fast on the ground to mimic raindrops.

Key Facts

  • Larger and chunkier than the Little Ringed Plover, the Ringed Plover has an orange bill with a black tip, orange legs and no yellow ring around the eye. Sandy-brown above and white below, it has a black chest-band and black bridle markings on its head. When it flies, it displays a broad, white wing bar.
  • Ringed Plovers that nest as far away as Greenland and Canada fly through the UK on migration.
  • Length: 18-20cm Wingspan: 52cm Weight: 64g Average lifespan: 5 years

Status

Classified in the UK as Red under the Birds of Conservation Concern 5: the Red List for Birds (2021).

Seasonality

All year round

Discover species that call Sussex home

More than 10,000 species of plants, animals, birds, insects and invertebrates call our nature reserves home. From bats to beetles, orchids to oaks, and butterflies to birds of prey, there’s an impressive diversity of life to discover and experience across the habitats of Sussex.

Join the Sussex Wildlife Trust community

Become a member today to protect nature for tomorrow

As a member, you get access to free guided nature walks, magazines about local wildlife, discounts on courses and events, and a guide to our reserves.

Not quite ready to join but want to help?

Donate to help create a wilder future for nature in Sussex

Choose to give money to a specific cause, or to our work to manage local reserves, defend nature, and create wonderfully wild spaces on land and beneath the waves.